Westersingel

De gemeente wil de Westersingel verbeteren en weer onderdeel maken van de historische stadsstructuur. De verkeerssnelheid gaat omlaag, er komt meer groen en er komt een mix van verschillende woningen in het centrum.
De situatie op dit moment
De Westersingel is een drukke, slecht onderhouden weg die dwars door de stad loopt. Hierdoor kun je niet rustig vanuit de Gevangenpoort richting het Havenkwartier wandelen. We houden de Westersingel als doorgaande weg, maar wel met meer ruimte voor voetgangers en fietsers. Ook komt er plek voor groen, water en een plein bij de Gevangenpoort. Zo verbinden we de oost- en westkant van Bergen op Zoom beter en brengen we een stukje geschiedenis terug.
We onderzoeken of we op de Koepelplaats extra woningen kunnen bouwen die doorlopen langs de Westersingel. Samen met de buurt kijken we hoe dat het beste past, zonder dat er meer parkeerproblemen komen. Om de parkeerplaatsen te vervangen kijken we naar de parkeergarage onder de oude brandweerlocatie.
De gemeente is eigenaar van de oude brandweerlocatie en de Koepelplaats. De Stoelematlocatie is van een particuliere eigenaar. We onderzoeken samen wat er mogelijk is.
Plangebied
Het idee
Door duurzame en betaalbare woningen te bouwen, helpen we mee aan de woningvraag en maken we het gebied mooier. We willen van de Westersingel een 30 km/u-weg maken. Dit zorgt voor een natuurlijke verbinding tussen de binnenstad en het Havenkwartier, met de Gevangenpoort als herkenningspunt. We willen deze plek aantrekkelijker maken voor het stadsleven, met veel groen en waterberging (ruimte om regenwater op te vangen).
We houden rekening met verschillende woonwensen. Zo komen er betaalbare appartementen voor starters, woningen voor jonge gezinnen en woningen voor senioren die graag voorzieningen in de buurt hebben.
Wat is er al gebeurd?
In december 2023 presenteerden we een eerste houtskoolschets. Dit was een eerste idee om het gesprek met omwonenden te starten. De geplande woontoren van 42 meter op de plek van de oude brandweerkazerne zorgde voor veel bezwaren. Omwonenden vonden de toren te hoog en waren bezorgd over privacy, schaduw en het uitzicht.
In januari 2024 is de projectopdracht aangepast. Het project is nu verdeeld in twee fases. Zo maken we de plannen financieel haalbaar. Het Mineurplein valt onder fase 2. Wanneer we daar mee aan de slag gaan, is nog niet bekend. De komende tijd richten we ons op fase 1: de oude brandweerkazerne, de Koepelplaats en de Stoelemat.
Sinds februari 2025 werken we samen met bewonersverenigingen zoals de Vereniging Binnenstad en Buurtvereniging Respectvolle Stadsreparatie Westersingel (BRSW). Samen hebben we een Integraal Programma van Eisen opgesteld. Hierin staan de belangrijkste wensen en voorwaarden. Dit gebruiken we als basis voor het stedenbouwkundig plan dat we samen met bewoners en andere betrokkenen gaan maken.

Hoe gaat het verder?
- We stellen het Integraal Programma van Eisen vast. Hierin staan de belangrijkste eisen en wensen voor het gebied, zoals verkeer, wonen, groen, duurzaamheid en opgravingen/erfgoed.
- Op basis van het haalbaarheidsonderzoek maken we een voorstel voor een voorlopig ontwerp.
- We leggen verschillende ontwerpen en keuzes voor aan bewoners, ondernemers en belangenverenigingen. Zo kunnen we samen bepalen welk plan het beste en haalbaar is.
Na het vaststellen van het Programma van Eisen en het Voorlopig Ontwerp, volgt het Definitief Ontwerp. De bedoeling is om de oude brandweerkazerne en de Koepelplaats in 2026 openbaar aan te besteden. Ontwikkelaars kunnen dan een plan indienen dat past bij de ruimtelijke eisen van de Nota beeldkwaliteit en het stedenbouwkundig plan.
Planning
Momenteel bezig: Initiatiefase -
- Letty Demmers benoemd als projectwethouder.
- Opdracht vastgesteld door College van burgemeesters & wethouders (B&W) op 24 juli 2023.
- Eerste houtskoolschets gemaakt op basis van beleid, de Omgevingsvisie en de kennis van experts.
- Informatieavond met belanghebbenden (december 2023).
- Gesprekken gevoerd met grondeigenaren, belangenverenigingen en de gemeenteraad (juli – oktober 2024).
- Onderzoek naar de ruimtelijke en financiële haalbaarheid.
- Aanpassen opdracht en ontwikkelstrategie.
- Aangepaste opdracht vastgesteld door College van B&W in december 2024.
- Berend Doedens is benoemd als nieuwe projectwethouder (per 27 maart 2025)
Momenteel bezig: Definitiefase -
- Opstellen Integraal Programma van Eisen (december 2024 – april 2025).
- Participatietraject in het voorjaar van 2025.
- Overleg met marktpartijen.
- Gemeenteraad stelt het Integraal Programma van Eisen vast in oktober 2025.
Nog te doen: Ontwerpfase
-
Nog te doen: Voorbereidingsfase
-
Nog te doen: Realisatiefase
-