De inhoud is geladen.

Over BOZ bouwt

Over BOZ bouwt

Er is in Nederland een groot tekort aan betaalbare woningen. Ook in Bergen op Zoom. We willen ervoor zorgen dat zowel huidige als nieuwe bewoners een fijne plek hebben om te wonen. Daarom bouwen we nieuwe woningen en maken we gebieden aantrekkelijker. Zo blijft onze stad een prettige plek om te leven.

Opgave

Het College van burgemeesters en wethouders wil 7.000 nieuwe woningen bouwen voor 2040. Dit getal geeft een richting aan. Het is geen vast doel, maar laat wel zien dat we snel aan de slag moeten. We willen Bergen op Zoom aantrekkelijk houden om te wonen, werken en ontspannen. Iedereen moet een fijn thuis kunnen vinden, ongeacht inkomen of levensfase.

Dit is een ingewikkelde puzzel. Net als in de rest van Nederland is er in Bergen op Zoom een tekort aan betaalbare woningen. Er wonen steeds meer mensen alleen, starters vinden moeilijk een woning en ouderen willen vaak kleiner wonen. Woningen betaalbaar houden, blijft een belangrijk punt.

Daarom versnellen we bestaande woningbouwprojecten en starten we nieuwe projecten in grotere gebieden. We noemen dit focusprojecten. De woningen die nu gebouwd worden, zijn binnen twee jaar klaar. Er is dus veel werk te doen!

Oog voor kwaliteit

In Bergen op Zoom kiezen we voor kwaliteit. Onze stad ligt op een unieke plek: tussen het water van de Zeeuwse Delta en het groen van de Brabantse Wal, met een historische binnenstad in het midden. We willen deze bijzondere omgeving behouden en verbeteren.

Met de woningbouwopgave zorgen we ervoor dat jongeren, ouderen en gezinnen hier graag (blijven) wonen. We willen de stad groener maken. Met meer ruimte voor voetgangers en fietsers. We willen onze voorzieningen goed houden. Ook willen we extra aandacht geven aan ons erfgoed.

Focusprojecten

Voor de bouw van nieuwe woningen richten we ons op grote gebieden in de stad. Dit zijn plekken die we kunnen verbeteren en mooier kunnen maken. Dat is goed voor de wijk en voor de hele stad. Het gaat om de volgende gebieden: Waterfront, Westersingel, Plein 13, Landgoed Vrederust en Bravis.

Per gebied maken we een plan. Daarbij kijken we ook naar uitdagingen, zoals hitte in de stad, de overstap naar duurzame energie, nieuwe manieren van vervoer, bouwen met materialen die we opnieuw kunnen gebruiken en het groeiend aantal mensen dat alleen woont.

Voor sociale huurwoningen is woningcorporatie Stadlander verantwoordelijk. De gemeente ondersteunt hierbij.

Bekijk de focusprojecten

Welke afspraken zijn er gemaakt met de provincie en de regio?

De gemeente Bergen op Zoom heeft afspraken gemaakt met de provincie Noord-Brabant om tussen 2020 en 2030 in totaal 3.000 woningen te bouwen. Voor 2.225 van deze woningen zijn duidelijke afspraken gemaakt in de Regionale Woondeal. Tussen 2030 en 2040 bouwen we nog eens 1.300 woningen.

Samen met andere Brabantse gemeenten werken we hard aan de landelijke woningbouwopgave. In totaal willen we als gemeente 7.000 nieuwe woningen bouwen tot 2040. Dat heet de schaalsprong. Gemeenten zoals Roosendaal, Breda, Tilburg, ’s-Hertogenbosch en Eindhoven doen daar ook aan mee. Hiervoor hebben we afspraken gemaakt met het Rijk, de provincie en de Stedelijke regio West-Brabant West. We hebben ook afgesproken hoe we de woningen verdelen:

  • 30% goedkope woningen (waaronder sociale huur)
  • 40% middenklasse woningen
  • 30% duurdere woningen

Waar houden we nog meer rekening mee?

  • Het Rijk wil dat steden een ‘15-minutenstad’ worden. Dit betekent dat inwoners binnen 15 minuten lopen of fietsen naar winkels, werk, scholen, zorg, groen, sport, musea of theater kunnen gaan.
  • De provincie Noord-Brabant wil dat er binnen de stad gebouwd wordt om de natuur in het buitengebied te beschermen.
  • We kijken als gemeente ook naar de toekomst. Deze toekomstvisie staat beschreven in de Omgevingsvisie, de Pijlervisie Economie en de Pijlervisie Sociaal en Veilig. Deze visies helpen ons bij het maken van goede woningbouwplannen per gebied.